

ALLSÅNGSLEDARNA
Allsång på Skansen började TV-sändas 1979 med Bosse Larsson. Det var dock i maj 1935 som man på allvar började sjunga tillsammans på Skansen tillsammans med Sven Lilja. Sedan dess har Egon Kjerrman, Lasse Berghagen, Anders Lundin, Måns Zelmerlöw, Petra Marklund och Sanna Nielsen fört allsångstraditionen vidare. 2025 är det Pernilla Wahlgren som leder programmet med allsångsmikrofonen nära till hands.

1935-1950: Sven Lilja
På baksidan av 2007 års allsångshäfte kan vi läsa en hälsning från Samfundet för Unison Sång. Organisationen beskriver hur man år 1935 organiserade "de första allsångskvällarna under ledning av musikdirektören och kantorn Sven Lilja", samt hur dessa allsångskvällar la grunden till kommande allsångsarrangemang runt om i Sverige. 1938 släpptes det allsångshäfte som många betraktar som det första - De bästa allsångerna med urval av just Sven Lilja. Häftet inleds med nationalsången Du gamla, du fria och just de nationalistiska fosterlandsvisorna var bärande för sammankomsterna. Skansen beskrivs i häftet som "allsångernas högborg i Norden".
Foto: Olof Ekberg, Nordiska Museet
.png)
1956-1966: Egon Kjerrman
Efter Sven Liljas död fanns det ingen som kunde axla den vita kavajen, men efter att Sveriges Radio och Egon Kjerrman hade börjat sjunga allsång på Skansen så började traditionen ändå att växa sig fast igen. 1965 trycktes allsångshäftet Sjung med Egon som visar en artig och lite nyfiken allsångsledare på framsidan. Egon stod på Sollidenscenen som sedan kom att husera idel allsångsledare. Programmet hette inte här "Allsång på Skansen" utan snarare användes termen Siste man på Skansen och man började blanda in samtida schlagerlåtar som allsånger. I tidigare nämnda Sjung med Egon finns både Sjösala vals och Trettifyran med bland de 53 låtarna.
Foto: Lasse Olsson

1974-1993: Bosse Larsson
Under 1970-talet sändes ett musikprogram i Sveriges Television kallat Nygammalt med programvärden Bosse Larsson. För att få lite mer lön i plånboken tänkte Bosse starta upp den nu återigen döda traditionen Allsång på Skansen under sommaren 1974. Publiken strömmade i sådan takt att Bosse 1979 fick TV-sända 4 program under augusti månad - och det som först var ett litet extraknäck blev till 20 somrar med gäster som Dr Alban och Peter Jöback. Allsångshäftena började produceras i rasande fart - år 1979 trycktes ett gult häfte med Bosse på framsidan, som fick sällskap av ett blått några år senare. Häftena var inte knutna till år, utan man växlade mellan båda.
Foto: Åke Ericson

1994-2003: Lasse Berghagen
Medan Sven Lilja avslutade kvällarna med Sveriges Flagga avslutade Egon Kjerrman med Auf Wiedersehn och Bosse Larsson gav allsången en signatur i form av Sjung med. Från 1994 fick dock allsången en fast signatur signerad allsångsledaren själv: Stockholm i mitt hjärta. På samma sätt som Pernilla Wahlgren ville Lasse Berghagen skruva upp programmet och få in mer humor - och när det gick tackade han ja. Med en blå kavaj, en egen sång i varje program och en stor respekt för programmet gjorde Lasse 10 somrar på Skansen. Artister från Wycleaf Jean till Ricky Martin gästade och efter succén hos Bosse Larsson fortsatte Skansen-Jonas Wahlström att visa upp djur.
Foto: SVT

2004-2010: Anders Lundin
Anders allsångsledarresa påbörjades redan under år 2003. Lasse gjorde fyra jubileumsprogram 2003 innan han började repetera inför Chinarevyn och istället för, som planerat, att säsongen skulle sluta 15 juli så fortsatte Anders resten av säsongen. Och efter en strålande säsong fick han förnyat förtroende i ytterligare sju år. Anders fortsatte att föryngra programmet och tog in mer av den knasiga humorn som varit Lundins signum. Allsången gick från en folksamling till en folkfest och 2009 firades programmets 30-års jubileum i SVT och gästades av både Bosse Larsson och Lasse Berghagen. Anders favoritallsång? Gå upp och pröva dina vingar.
Foto: Sthlm Pride

2011-2013: Måns Zelmerlöw
Efter att Allsång på Skansen under de sista åren med Anders fick mycket kritik fick Måns Zelmerlöw ta över rodret efter en kaosig sommar 2010 där Måns i Aftonbladet gått ut med att han fått frågan med Anders och allsångsproduktionen ovetandes. Det blev ändå tre magiska somrar och den klassiska "Skansen, Sverige, Nu åker vi" myntades under Måns andra säsong. Måns ville gå tillbaka till en lite mer seriösare allsång genom att ta tillbaka verserna i Stockholm i mitt hjärta i introt och den klassiska kostym-looken. Det gick så långt att Måns blev anmäld till granskningsnämnden efter program 3 2012 där han hade en jacka istället för kavaj. Det resulterade i än mindre kostym 2013.
Foto: Frankie Fouganthin

2014-2015: Petra Marklund
Redan 2011 började man snacka på allvar om den mansdominans som präglat Allsång på skansen. I en artikel från SVT Nyheter kunde man läsa hur "musikevenemanget haft fem allsångsledare samtliga män". Därför var det nästan givet att man 2014 gav jobbet till den första kvinnan - och det blev Petra Marklund. Petra, med stor kärlek till musiken, fokuserade sitt ledarskap på att ställa den bra musiken i fokus. Både Måns och Petra, två unga musikartister, har också stora karriärer utanför allsångsscenen och det gjorde deras värdskap kortvariga. Petra la allsångshäftet på hyllan redan året efter premiären med anledning av hennes artistkarriär som hon skulle satsa på under 2016.
Foto: Frankie Fouganthin

2016-2022: Sanna Nielsen
Beskedet om att Sanna Nielsen skulle ta över 2016 kom dock redan veckan efter finalen 2015, efter att flera medier redan kunnat rapportera om hennes entré. Hon beskrevs som ett "självklart val" och det motbevisades inte. Med Sannas intåg ville man göra varje tisdag till en upplevelse och man satsade på överraskningar, nostalgi och aktualitet. 2020 inträffade dessutom Coronapandemin vilket resulterade i en stor skjuts i programmets modernisering. Allsångshäftena slutade produceras och engelska allsånger togs in i programmet. Efter sju somrar tog Sanna farväl, utan en enda droppe regn i något av de 56 program hon programledde.
Foto: Rebecca Carlsson

2023-: Pernilla Wahlgren
Efter ett lyckat hemlighetshållande kunde SVT Morgonstudion i oktober 2022 presentera Pernilla Wahlgren som den nya allsångsledaren. SVT gick så långt att man med kodnamnet 'Kalle Karlsson' säkerställde att ingen förutom ett fåtal på SVT kände till det nya namnet. Med hjälp av Edward af Sillén och Daniel Rehn fick programmet ännu mer humor i sig - sketcher och humornummer genomsyrade programmet. I hennes första allsångsprogram skickade hon sin stora kärlek till alla som gjort programmet före henne, särskilt Bosse Larsson. Pernilla har verkligen satt sin egen prägel på programmet och under 2025 gör hon sin tredje sommar som allsångsledare.
Foto: SVT

Allsången utanför TV
En tradition som började för länge sedan
Allsång på Skansen var ett av de första programmen med tittarkontakt och med några få års uppehåll har man alltid kunnat delta i olika tävlingar, först via brev och sedan via sociala medier. Redan under Lasse Berghagens tid räckte det inte heller med 60 minuter allsång i TV, utan artisterna underhöll publiken på Skansen med några låtar till.
Webballsång
Eftersom tekniken kommit igång på allvar kunde man efter några år publicera innehållet på allsångens hemsida på SVT, och 2008 var det dags för den första webballsången - man kunde sända 30 minuter extra Allsång på Skansen på SVT Play. Programledare för sändningen var Babsan, som även deltog frekvent i huvudsändningen med försök om att få vara med och showa - men ständigt fick ett nej tills hon tog tag i saken själv. 2009 var det istället MTV-programledaren Shire Raghe som stod för webbprogramlederiet. Medan Anders bestod som allsångsledare insåg man på SVT att det kanske var ett vinnande koncept att låta webbprogramledarna bli nya för varje år och 2010 blev det tidigare Dansbandskampen-hjälpen Frida Tiblom som tog över, och nu började allsången dessutom bli mer digitala än någonsin. Det skulle dock dröja till 2011 och Måns övertagande innan allsången fick en total makeover. I häftet till 2011 års Allsång kunde man läsa hur sändningen startade redan 19:30 med den nya sidekicken Anton Lundqvist, därefter följde en närmast parallell allsångskväll bakom kulisserna. Anton var även, precis som Babsan, med i huvudprogrammet och kunde ha stora shownummer med utgångspunkt att spela "Tänd ett ljus" trots jultemat på låten. Triad överraskade sedan i säsongsavslutningen. Eftersom Anton skulle spela teater i Peter Pan så tog Robert Rydberg över rollen under 2012 och hans signum var kort och gott att han ville bli känd. Det gick väl inte sådär jättebra, men han gjorde ett ärligt försök i allsången "Jag vill ju va som du" i sjunde programmet och därefter "Estellesången" som han skrev till Estelle och framförde i sista programmets webballsång. Robert behövde några år på sig innan han 2015 kunde komma tillbaka till scenen och uppträda med Jersey Boys och 2022 dök Anton Lundqvist upp i ett shownummer som joddlare. Parallellt med sista året med webballsång startades även "Allsångsscenen är din" som är en heltimme från Sollidenscenen där årets hetaste namn får scenen för sig själv (+ egna gäster) efter programmet. Tomas Ledin var först ut.
Allsång - Efter 21
I ett försök att vara mer rebell och lansera ett tuffare 'Allsång på Skansen' tog Måns över programmet själv 2013 under det nya namnet 'Allsång - Efter 21'. Man ville skapa illusionen av att vara ett friare program där "vad som helst kunde hända". Petra Marklund fortsatte traditionen och i och med Allsång på Skansens 80 års-jubileum 2015 var hennes sista eftersändning bara fylld av allsånger.
Ännu mera Allsång
Under Sanna Nielsens första fem säsonger bytte programmet namn till "Ännu mera Allsång" för att knyta an till just fokuset på Allsång och det blev ett program som blandades med både artistframträdanden och Sannas egna allsånger. Ibland användes programmet också för utfyllnad, som i premiären 2016 där "En gång jag seglar i hamn" inte fick plats i programmet eller i program 2 2018 där Linda Piras allsång behövde flyttas på grund av att alla allsångsledare återförenades och drog ut på tiden. Med tiden blev Ännu mera Allsång kortare, och gick från 30 minuter till 15 minuter.
Playförlängningen
2021 ville man göra om formatet efter 13 år av i princip samma upplägg. Man lät nu programmet efterlikna "Allsångsscenen är din" och låta en artist göra en extra kvart i Play. Denna kvart har med årens lopp förminskat till att handla om ungefär 2-3 låtar och vara omkring 10-13 minuter lång i normalfallet. Programmets officiella namn är "Playförlängningen" men publiceras som X på allsångsscenen (ex. Molly Sandén på allsångsscenen). Under Smash Into Pieces förlängning 2024 inleddes programmet med att vinnarna Vide & Alve från en tävling SVT utlyst fick uppträda.
Ansvariga för playförlängningen (* = Allsångsscenen är din)
2021: Molly Sandén, Sabina Ddumba, Takida, Newkid, Arvingarna, Sandro Cavazza, *, Säsongsavslutning på Allsångsscenen
2022: The Ark, Tomas Ledin, Medina, Linnea Henriksson, Thomas Stenström, *,
Säsongsavslutning på Allsångsscenen
2023: Mando Diao, Sven-Ingvars, Måns Zelmerlöw, Carola, Pernilla Wahlgren, Cornelia Jakobs, *,
Victor Leksell
2024: Albin Lee Meldau, Tomas Ledin, Jill & The Johnsons, The Wannadies, Smash Into Pieces, Newkid, *, Miriam Bryant
2025: Talkshow med Pernilla Wahlgren*, Darin, Tjuvjakt, Johnossi, ?, ?, *, ?
Tävlingar
Genom åren har det funnits en hel del tävlingar på allsången. Det började redan under Bosse Larssons tid när programmet till stor del bestod av musiktävlingar och allsång, det var ju bara två artister i programmet. Listan nedan är långt ifrån komplett, men ett försök till att spegla hur det har kunnat se ut.
2007: Gör din egen version av "Stockholm i mitt hjärta". Vann gjorde Hanna Jämteby som framförde sin tolkning "Jämtland i mitt hjärta" och blev tokhyllad av pressen.
2010: Gift dig på Allsång på Skansen! Allsång på Skansen hade 2010 ett bröllopstema och i en av webballsångerna 2010 fick man möjlighet att gifta sig på Sollidenscenen. Tilda Lejon och Johan Borg var det lyckliga brudparet.
2011-2013: Twitterbänken - om man ville twittra under sändningen kunde man få sitta i en guldbänk framför Sollidenscenen och göra just det.
2014: Petras sommarbänk - en dikttävling där det skickades in dikter på särskilda teman där vinnaren fick komma till Skansen och (i bästa fall) få läsa upp sin dikt i direktsändning
2015-2017: #MinAllsång - en av redaktionen bestämd låt skulle sjungas in och läggas ut på sociala medier under taggen #MinAllsång. Ett bidrag fick varje vecka komma till Skansen och uppträda.
2023: Vinnaren av Drag Race Sverige (Admira Thunderpussy) fick ett shownummer deluxe i allsången.
2024: Duos/trios/band skulle skicka in sina tolkningar på Marcus & Martinus mellolåt "Unforgettable" för att få chans att spela den på allsångsscenen. Vann gjorde Vide och Alve.
*2025 skulle Morrissey ha gjort den första Play-sändningen, men ställde in på grund av utbrändhet. Istället gjorde Pernilla Wahlgren en talkshow tillsammans med tre av kvällens artister: KAJ, Zara Larsson och Daniela Rathana.
Foto: SVT
.png)
Allsångsbandet
Sedan 1979 har allsångens orkester bestått av en rad olika personer och i ordning har kapellmästarna varit Lasse Olsson, Per Fjellström, Kjell Öhman, Kristofer Nergårdh och Stefan Brunzell. Nedan presenteras banden utifrån kapellmästare och de medlemmar som någon gång florerat. Listan är långt ifrån komplett och innehåller framförallt huvudmusiker och inte extra stråk/blåsorkester, men uppdateras kontinuerligt.
Lasse Olssons orkester (1979-1993)
Lasse Olsson
Frank Andersson
Peter Lundblad
Kalle Lundborg
Anders Neglin
Per Fjellström och hans önskeorkester (1994)
Per Fjellström
Kjell Öhman
Kjell Öhmans orkester (1994-2010)
Kjell Öhman
Jonas Granström
Lasse Persson
Hasse Rosén
Mats Sundström
Mats Westman
Anders Kotz
Douglas Westlund
Mikael Sörensen
Olle Holmquist
Hans Dyvik
Kör:
Anders Butta Börjesson
Anna Ploby
Johan Wennerstrand
Catrine Wikström
Per-Erik Domargård (2004-2010)
Kerstin Ryhed Lundin (2003-2015)
Maria Ben Hajji (2008)
Johanna Nyström Rauch (2004-2007, 2009-2010)
Annika Granlund
Stoffez (2011-2015)
Kristofer Nergårdh
Niklas Tinnborg
Torbjörn Fall
Peter Forss
Andreas Johansson
Mårgan Höglund
Pär Grebacken
Körez
Kerstin Ryhed Lundin (2003-2015)
Michael Blomqvist (2011-2015)
Annika Granlund (2011)
Jill Nordin (2012, program 1)
ingela Olson (2012-)
Stefan Brunzells husband (2016-)
Stefan Brunzell
Martin Landström
Fabian Ballagó
Torbjörn Fall (2011-)
Charlotte Centervall
Sara Niklasson
Johan Ivansson
Per Björling
Jonas Wall
Annika Granlund
Stella Thors Berefelt
Pablo Cepeda
Andreas Habo Johansson
Mårgan Höglund (2011-)
Britta Bergström
Foto: Love Adriansson
.png)
Jul-Allsång på Skansen
2015 försökte Mia Alnervik, TV-producent på SVT, sälja in idén om att genomföra Allsång på Skansen under juletid. Redan mellan 2005 och 2011 gjorde det dåvarande allsångsprogrammet "Lotta på Liseberg" jul-program, men Allsång på Skansen hade sina julkrönikor som nog enligt SVT räckte i tv-tablån.
Den 13 november 2024 stod det dock klart att Pernilla Wahlgren och allsångsbandet skulle göra en Jul-Allsång för första gången i Skansens historia. Programmet spelades in klockan 18 den 3 december 2024 och blev således den första förinspelade Allsång på Skansen under de 45 år som programmet sänts i TV.
I en kommentar i pressmeddelandet som skickades ut av Skansen sa Pernilla Wahlgren att hon "längtar efter att tillsammans med tittarna och publiken på Skansen få skapa en ny tradition och tillsammans göra detta till världens mysigaste kväll fylld av glädje, frid och julstämning deluxe".
Programmet sändes sedan i SVT måndag 23 december kl. 20:00-21:30 och det blev således första gången som ett allsångsprogram inte sänts på en tisdag eller fredag.
Foto: Love Adriansson